Powered By Blogger

marți

Din "Jurnal de basme. Despre Fat cel Frumos , Ileana Cosanzeana , si zmeul"

Acesta este jurnalul lui Făt-Frumos pornit din zorii vieţii sale să o gasească şi să o iubească pe Ileana zisă şi Cosânzena.
Uneori o să povestească singur unele întâmplări, alteori din cauze necunoscute acestea vor fi relatate de altcineva.
Să ne urcăm pe calul său alb, să-l lăsăm să îşi desfacă aripile spumegând şi să pornim. Unde? Spre capătul unui basm, aproape de
“ şi-au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi”.

*
Salut!
Sunt Făt frumos şi mă nasc mereu în familii mari de regi, ori împăraţi. Asta înseamnă siguranţa materială şi psihologică asigurată. Am condiţii pentru a învăţa si pentru a visa. Pentru a visa la Ileana Cosânzeana. Şi nu numai.

*

De ce artistul popular l-a numit Făt-Frumos? De ce nu: Făt-Bun, Făt-Voinic, sau Făt-Cuminte?
Pentru că frumuseţea este o valoare mai mare mai apreciabilă decât voinicia, cuminţenea ori altceva. Apoi, poate pur poetic, Făt-Frumos este o expresie poetică puternică, sună mult mai melodios decât celelate denumiri.
La noi la români un om frumos le cuprinde pe toate! Si totusi este un concept cam larg.


*
*

Făt-Frumos crestea intr-o zi cât altii in zece. Inseamnă ca avea o capacitate de invatare foarte mare, invata foarte repede fiind inzestrat natural. Am spune azi, având gene bune.

*

Ileana Cosanzeana il astepta pe Fat-frumos toata ziua dar nu statea. Cosea , tricota, spala prin casa, si plangea.Asa spune basmul. De ce oare varsa lacrimile sale?


*

În jurul Ileanei Cosânzeana vuieşte mereu câte un zmeu.

*

.............

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu